Sushitotaal.nl, de webshop voor alle sushibenodigdheden

Benodigdheden

Een aantal dingen die je zeker nodig hebt wanneer je zelf sushi wilt gaan maken:

Algemeen

  • Een bamboematje, ook wel rolmatje genoemd.
  • Een houten kom voor het mengen van de rijst. Deze kom moet poreus genoeg zijn om overtollig vocht van de rijst te kunnen absorberen. Daarom is een houten kom het meest geschikt. Traditoneel werd de houten kom gebruikt. Tegewoordig voldoet een vergiet ook.
  • Een kom met deksel voor het bewaren van de rijst.
  • Een rijstlepel.
  • Een theedoek, liefst van linnen of katoen.
  • Speciale eetstokjes. Deze zijn twee tot drie keer zo lang als gewone eetstokjes. Hierdoor kunt u diverse soorten ingredienten in een keer pakken.
  • Een snijplank. Traditioneel wordt hiervoor een houten plank gebruikt. Tegewoordig vindt met snijplanken van ander materiaal vaak hygienischer.
  • Een kommetje voor de azijn.
  • Een kommetje voor de sojasaus.
  • Een soeplepel.
  • Een pincet voor eventuele graatjes.
  • Een waaier, voor als u weinig tijd heeft, om de rijst snel te laten afkoelen

Messen

Aan deze messen mogen geen kartels zitten, dit maakt dat de vis uit elkaar scheurt bij het snijden. Kies voor een stalen mes. Een slijpsteen is vaak erg handig om het mes goed scherp te houden.

  • Groetemesn
  • Hakmes
  • Vismes

Benodigdheden voor gevorderden

  • Tezu. Dit is een kom die voor de helft gevuld is met sushiazijn en voor de andere helft met water. Deze combinatie wordt gebruikt om de sushirijst wat meer hanteerbaar te maken. Sushirijst plakt nogal, door uw handen nat te maken met deze vloeistof blijft de rijst minder aan uw handen plakken.
  • Sake. Sake is een Japanse wijn die warm gedronken wordt. Sake is een alcoholische drank gebrouwen van rijst. Sake wordt van oudher gedronken voor de maaltijd.
  • Mirin. Mirin is een soort zoete sake. Meestal wordt Mirin gebruikt als smaakmaker bij de gerechten. Een goed alternatief zou sherry zijn.
  • Daikon. Dit is een Japanse witte radijs en zijn tussen de 14 en de 95 centimeter groot. In een toko kunt u deze  vers krijgen. In plakjes zijn ze lekker bij rauwe vis. Ook kunnen ze ter vervanging dienen van zeewier. Fijngehakt kunt u de Daikon aan de sojasaus toevoegen voor een andere smaak.
  • Tofu. Tofu is een blok sojabonenstremsel wat lijkt op een witte kaas en doet een beetje sponsachtig aan. Tofu vervangt soms de vis op de rijst. Tofu wordt ook wel gefrituurd gegeten in de Japanse keuken.