Sushitotaal.nl, de webshop voor alle sushibenodigdheden

Japanse gewoontes

Bij het dekken van de tafel, let dan op de manier waarop u de stokjes neerlegt bij ieder bord. De stokjes dienen naast elkaar met de smalle uiteinden op een steuntje te worden gelegd. De stokjes moeten naar links wijzen. Als de stokjes naar rechts wijzen is dit een symbool voor ongeluk, dit wenst u uw gasten natuurlijk niet toe.

Bij het geven en krijgen van eten, is het beleefd het bord of de kom met beide handen aan te pakken.

Maak dienschalen nooit helemaal vol, dit wordt als grof beschouwd, vul de schaaltjes en kommetjes gedurende de maaltijd bij.

Groene thee drinkt men tijdens het eten van de sushi, het is gebruikelijk de hele maaltijd door de thee bij te schenken.

Japanners kennen geen gangen in een diner, zoals wij dat kennen. Alles wordt tegelijk opgediend. Hete thee en soep mag geslupt worden. Dit is een uiting van genoegen en een manier om de hete thee of soep af te laten koelen.

Als de sushi op een groot bord geserveerd wordt, is het de bedoeling dat u de een stuk sushi met de dikke kant van de stokjes van het serveerblad afhaald en op uw eigen bord legt. U eet de sushi op met het dunnen einde van de stokjes.

De punten van de eetstokjes mogen de tafel niet raken, er zijn speciale steuntjes te koop voor de stokjes. Sushi mag ook altijd met de handen gegeten worden.

Iets wat u niet lekker vindt mag u altijd laten liggen, toch is het de gewoonte geen rijst te laten staan. Rijst is heel belangrijk in Japan omdat het al eeuwenlang het basisvoedsel is.

Lege borden en glazen worden altijd bijgevuld, wilt u niets meer, laat dan wat liggen op uw bord of wat staan in uw glas.

Het servies wordt in Japan altijd speciaal uitgezocht en kan er op vele manieren uitzien. Er wordt altijd gezocht naar servies dat de kleur van het eten complimenteerd.

Decoraties op tafel zijn altijd seizoengericht. Japanse bloemschikking is heel anders dat de Nederlandse en een verdieping op zich waard door alle verschillende betekenissen die de bloemen en de manier van schikken kunnen hebben.