Sushitotaal.nl, de webshop voor alle sushibenodigdheden

Snij technieken

Er zijn verschillende snijtechnieken te weten:

  • Draadsnede – Ito zukeri
  • Flinterdunne plakjes – Usu zukuri
  • Platte snijtechniek – Hira giri
  • Snijden van blokjes – Kazu giri
  • Schuine snijtechniek – Sori giri

Ito Zukeri (draadsnede)

Deze snijtechniek wordt vooral toegepast op de pijlinktvis, maar is geschikt voor iedere soort kleine vis. De vis wordt recht in plakken gesneden van ongeveer een halve centimeter en daarna in brede repen van ook ongeveer een halve centimeter.

Usu zukuri (flinterdunne plakje)

Deze techniek is vooral bedoeld voor witvis als bijvoorbeeld brasem. Leg het stuk vis op een platte ondergrond, houd de vis stevig vast snijdt de vis schuin in hele dunne, bijna doorzichtbare plakjes.

Hira giri (platte snijtechniek)

Dit is de meest bekende snijtechniek. De techniek is geschikt voor ieder soort gefileerde vis. De vis moet stevig vastgehouden worden terwijl je recht door de vis heen snijdt. Houdt een breedte aan van ongeveer een halve tot hele centimeter afhankelijk (ongeveer 4 centimeter lang) van waarvoor u de plakken wilt gebuiken. Deze snijtechniek gebruik je onder andere voor het maken van sashimi. 

Kazu giri (snijden van blokjes)

Deze techniek wordt vaak toegepast bij tonijn. 
Met de platte snijtechniek maak je de repen vis. Vervolgens snij je de vis in blokjes, mooiste maat hiervoor is een bij een centimeter.

Sori giri (schuine snijtechniek)

Deze snijtechniek wordt gebruik voor maken van de toping op de sushirijst.

Neem een rechhoekig stuk vis zoals zalm of tonijn. Vanuit een hoek, snij je schuin een driekhoek, tot de andere punt. Neem een dikte van ongeveer een halve tot een hele centimeter.